Kā atpazīt Facebook krāpniekus un kā rīkoties, kad tie uzdarbojas?

Vai Tu zini, kas notiek, ja Tu nospied uz aizdomīga linka, ko Tev atsūta Facebook krāpnieki?

Pirms 10 stundām vienu no manām lapām ietagoja šādā ierakstā, ko it kā uztaisījis Apps Maintenance Work Business. Izskatās, ka teksts ir pārtulkots ar Google translate, jo tulkojums nav precīzs:

“Jūsu lapā ir pārkāpta informācija par autortiesībām.

Tā, kā jūs esat pārkāpis autortiesības.

Drošības apsvērumu dēļ jūsu konts tika īslaicīgi atspējots.

Šis saistītais apstiprinājums: …

Lūdzu, apstipriniet savu kontu tālāk esošajā saitē.

Ja neapstiprināsiet, mūsu sistēma automātiski neatgriezeniski deaktivizēt jūsu kontu.

Paldies, ka palīdzat uzlabot mūsu pakalpojumu.

FB Copyright Team Integratio TM ”.

Un tālāk šeit ir visas lapas, kuras ir ietagotas šajā ierakstā. Ja Tu šeit atpazīsti savējo, tad noteikti zini, ka uz šo linku spiest nevajag. Un zem šī paziņojuma mēs redzam, ka visi komentāri ir izslēgti laukā.

Tātad es pats uz šo linku nespiedīšu, un noteikti Jums tas arī nav jādara. Bet es šo linku nokopēšu un atvēršu caur savu virtuālo kastīti, kurā ir Kali Linux operētājsistēma un kur iekšā nav manu personīgo datu. Paskatīsimies, kas notiek, ja tagad to atver vaļā. Tātad lapas adrese ir tribelio.page/businessdeferred – vienkārša lapa, kurā rakstīts: Please confirm your identity. Viņi cenšas atkārtot šo Facebook fontu un tās krāsas, lai radītu to sajūtu, ka paziņojums tik tiešām ir no Facebook. Apakšā, protams, ir rakstīts, ka tas ir Powered by Tribelio. Tātad šis viss teksts ir ievietots vienkārši kā bilde zem šī domēna. Tribelio.page ir bezmaksas saits, kur jebkurš var ielikt iekšā savu lapu, un tad zem šāda apakš vārda viņš ir pieejams. Kad es nospiežu uz šīs bildes, man atver interesantu linku, kur, protams, jānorāda mans e-pasts un mana parole, lai es varētu turpināt. Es norādīšu savu e-pastu, protams, ne īsto, bet kaut kādu, kas man ienāk prātā, piemēram, abc@inbox.lv un paroli arī kaut kādu.

Nospiežam Turpināt un, protams, viņš rāda: Jūsu parole, kas ir ievadīta, nav pareiza. Nu skaidrs, ka jebkura parole, ko es ievadīšu, nebūs pareiza, jo es tikko to izdomāju. Tomēr ir skaidrs, ka mans norādītais e-pasts un parole nonāks kaut kādā sistēmā. Un tas ir iemesls, kāpēc cilvēki sūdzas, ka viņu konti tiek uzlauzti, jo viņi ievada savas paroles šādās vietās.

Esiet piesardzīgi!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *